Széchenyi 2020

Tereplovaglás

Tereplovagláson, csak kiválóan lovagolni tudó felnőtt, illetve gyermeklovas vehet részt, akik előzetesen elfogadták a lovardarend szabályait. Gyermeklovasok esetében a kobak mellett a védőmellény használata is kötelező.

A tereplovaglás kifejezetten veszélyes lovaglási mód, ahol a lovak számára mindenféle "ijesztő" dolgok történnek, pl: kutyákat sétáltatnak, traktorok, motorosok közlekednek, az erdő lakói hírtelen feltűnnek, vagy felrepülnek stb. A lovak a váratlan események hatására megugorhatnak, hírtelen elléphetnek, elindulhatnak vágtában, bakolhatnak, ezért ezt a szolgáltatást, tapasztalt, ügyes lovasok vehetik igénybe, akik ilyen helyzetekben határozott viselkedésre képesek.

Lovardánk kiemelkedő szolgáltatása a tereplovaglás, mert maga a lovarda is olyan környezetben található ahol a tereplovaglás már a lovardai lovaglásnál is szinte megvalósul.
Nagyon fontos, a tereplovagláskor ne feldkezzünk meg arról, az erdő és a mező nem a lovarda tulajdona, vannak bizonyos iratlan szabályok melyeket be kell tartani.
Lovasok az útvonal megválasztásánál, mezők, földek melletti haladás esetén csakis a mezei utat használhatják, TILOS a frissen bevetett földeken közlekedni.

A lóról való esés reális kockázata a lovaglásnak, főként a tereplovaglásnak, rettegni azonban nem kell, sőt nem szabad, ezért ajánlott megfelelő mennyiségű lovardai lovaglás, ahol nagyobb biztonsággal lehet elsajátítani a helyes ülést, illetve a határozott viselkedési formákat. Ezeket azonban csakis kizárólag folyamatos, ismétlődő lovaglással, az oktató feladatait maximálisan betartva lehet elsajátítani. Nem kell tartani egy kis "izzadástól" a fejlődés csak ezen keresztül érhető el.

© 2017. Dozmatlovarda.hu. Minden jog fenntartva.