Széchenyi 2020

Gyermeklovagoltatás

Az, hogy a gyerekekre óriási bűvölettel vannak a lovak , mindenki számára ismert. Hogy miért is van ez így? Mit is tanulhatnak a gyerekek a lovaktól? Sok vita van az értékromlásról , az olyan rossz "mai fiatalokról", az állítólagos tisztelethiányról, arról, hogy nincs lehetőségük ezt a tiszteletet megtanulni, már átsiklanak a gondolatok. Vele született tisztelet nállunk embereknél úgy látszik nem létezik

Lovak esetében minden ménesben kirajzolódik a konzekvencia a rangsorban alul lévőkkel és a tisztelet a feljebb lévőkkel szemben. Csak így lehetséges egy jól működő összhang kialakítása a ménesben. A lovaglás, a lóval való együttlét pontosan ezt követeli meg mindkét oldalról. Nekünk kell a ló részére egy tudatos tiszteletet adnunk és emellett egyben konzekvensnek is lennünk. A "terápiában" a gyerek gyorsan észreveszi, hogy a ló nagy, erős állat, mely sem egy hisztis hangocskától, de egy lovaglópálca csapkodásától sem fog behódolni. Egy 20-30 kilós kisember meglehetősen nehezen tudja rákényszeríteni az akaratát az 500 kilós lóra, ezért a gyermekeknek más utat kell találniuk, hogy a lóval közöljék szándékukat. közben gyorsan megtanulják, hogy egyre jobban rá vannak utalva ennek a nagy állatnak az együttműködő készségére. Meg kell tanulniuk tisztelni nagyságát és erejét ahhoz, hogy bánni tudjanak vele. Ezért az sem működik, ha egyszerűen átengedjük az irányítást a lónak. Következetesen kell alkalmazni minden segítséget, minden tudást, csak akkor teszi meg az 500 kilós, amit a kisebb akar.

Óvodás korban a gyerekek lelkesen próbálnak segíteni, a vakaróval, kefével, futkároznak, a gereblyét húzogatják a ló körül, azonban tényleges segítségre még nem igazán számíthatunk. A legfontosabb, hogy mindig legyen kísérő személy, aki állandóan szemmel tudja tartani a kisgyereket, mert ebben a korban lovaglásnál, lóápolásnál és minden olyan tevékenységnél amikor a kisgyerek kapcsolatba kerül a lóval, felnőtt felügyeletére és segítségére van szükség.

Iskolás korban a fiatal lovas már igazán hasznossá tudja tenni magát, a kedvenc elfoglaltság mellett már tudnak etetni, lovat pucolni, szerszámot ápolni, istállót söpörni, almát osztani...stb. Hogy mindebben megmaradjon a szórakozás is , minden feladat mindig ésszerű kapcsolatban álljon, érthető és értelmes legyen. Ilyen esetben a legtöbb gyermek sokkal szívesebben és lelkiismeretesebben gyűjti össze pl. a trágyát a legelőről, miután elmeséljük nekik a férgekkel kapcsolatos tudnivalókat, milyen károkat tudnak okozni lovunk egészségében ha "befészkelik" magukat. Ebben a korban is állandó felügyeletre van szükségük.

Tinédzser korban, amely kb. 12 éves kortól mérhető, egyre több önálló feladatra képesek, azonban a kontroll alól nem szabad egyből kikerülniük, de már nagyon sok feladatot önállóan eltudnak végezni. Érdemes megfigyelni, hogy mely feladatokra mutatnak nagyobb érdeklődést, a velük való beszélgetés, a feladatok pontos megmagyarázása, miértje éppúgy szükséges ebben a korban is.

Gyakran felmerülő kérdések:

  1. Mennyi idős kortól szabad a gyereket lóra ültetni? A tanítást már 4-5 éves kortól el lehet kezdeni megfelelő ló segítségével lehet póni és nagy ló is, csak megfelelő "türelme" legyen a gyerekek irányában.
  2. Mikortól lehet elkezdeni a komolyabb lovasoktatást? Kb 10 éves kortól, bár ez egyénenként eltérő lehet, de álltalában ettől a kortól kezdve tud egyedül ülni rajt és tudja egyedül irányítani. Ebben a korban képes figyelni mindkét feladatra egyszerre összpontosítani, ülni és irányítani, azaz összekötni a két feladatot. De mint már említettem nagymértékben függ az adott személytől és esetenként eltérő lehet.
  3. Milyen feltételeknek kell eleget tenni, hogy a gyermek kimehessen első alkalommal terepre lovagolni? A biztonság a legfontosabb. Sok dolgot kell elsajátítani egy lovasnak legyen az gyermek vagy felnőtt és persze a lónak is, hogy nyugodt szívvel ki lehessen engedni terepre, ilyen a biztos ülés, a biztos irányítás, a minden helyzetben nyugodt viselkedés, valamint a lovas szabályok biztos ismerete.
  4. Mennyi idős kortól ésszerű a gyermeknek saját lovat vásárolni? Csak akkor, ha a szülő, vagy a segítő személy szükség esetén szakértői tanáccsal mindig rendelkezésre tud állni. Sajnos a gyermek egy kis pónihoz csak nagyon rövid ideig "passzol" és a búcsú sok esetben nagyon szomorú, azonban ha a póni családban tud maradni némely gyerek "hűtlen" lesz vagy éppen folyamatos lelkiismeret furdalása lesz ha egy másik lóval kezd el foglalkozni, 2 lóra pedig nincs ideje egyéb kötelezettségei miatt. Viszont egy nagyobb méretű póni ló vásárlásával már ki lehet váltani ezt a dilemmát, mert ezeket a "nagy" pónikat felnőttek is lovagolhatják, persze bizonyos súlyhatárok figyelembevételével. A pónik gyakran a 30 évet is megélik, nem csak alig 10 esztendőt amíg a gyermek a gyerekkorát éli.

Az oktatásban 8 éves korig szinte csak az alapvető feladatok rögződjenek , mint az ápolás, vezetés, egyensúlygyakorlatok és csak ezután jöhet 8-10 éves korban az igazi "oktatás". A gyerekek életkora e tekintetben nagyon különböző, fontos, hogy teljesen félelem nélkül, egyensúlyban üljön a lovon. Nélkülözhetetlen a bizalom, az hogy a ló kiváló alap adottságokkal rendelkezzen, legyen jóindulatu, nem félős, a segítségekre jól reagáljon, főként az oktató hangjára. Egy 10-12 éves gyerek örömmel vállalja a kötelezettségeket amit egy saját ló jelent, azonban a felügyelet nélkülözhetetlen.

© 2017. Dozmatlovarda.hu. Minden jog fenntartva.