Széchenyi 2020

Lovardarend


A lovaglás, a lóval való közlekedés, a lovakkal kapcsolatos bármely tevékenység fokozottan veszélyes, ezért a balesetek elkerülése érdekében vannak különböző szabályok melyek mindenkire aki a lovardában és a lovarda területén tartózkodik, kötelező érvényűek.

Alapvető szabályok:

Lovagolni a lovardában tiszta öltözékkel és lovas felszereléssel lehet. A lovarda területén tilos a dohányzás (csak az arra kijelölt helyen lehet dohányozni). Ittas állapotban senki sem tartózkodhat a lovardában. A lovarda területén csak a munkavégzésre használt autó közlekedhet. A széna és a szalmabálákra felmászni TILOS ÉS ÉLETVESZÉLYES. Lovaglás oktatásakor minden nemű rendzavarás TILOS. A lovas pályát csak a lótulajdonosok vagy a lovaglást befizetett személyek használhatják.

Az istállók a lovak pihenésére szolgáló helyiség, ennek megfelelően kell viselkedni, tilos hangoskodni,szaladgálni, a lovak nyugalmát bármivel megzavarni. Az előkészített takarmányból a lovakat etetni tilos, az kizárólag a személyzet feladata. A lovak előkészítése a lovagláshoz, - a lóápolás a belső udvaron, a szerszámozás a boxban történjen, csak tapasztalt és gyakorlott lovas szerszámozhat az udvaron. Lovat felszerelve a boxban hagyni csak akkor lehet ha a kantárszárat rögzítjük, hogy ne lépjen bele a ló, a hevedert pedig lazán bekapcsolva kell tartani. Kötőféket a ló fején hagyni veszélyes (beakadhat), ezért TILOS. A ló lábán ne hagyjuk a lábvédőt, munkafáslit, elszoríthatja a ló lábát és sántaságot okozhat. Ne hagyjunk a lovak által elérhető helyen semmilyen felszerelést, megrághatják, összetaposhatják. A lovak patáját minden kihozatal előtt kaparjuk ki, ezzel ügyelve a rendre és a tisztaságra.

Lovas pályára a "HELYET KÉREK" kifejezést használva és az "ENGEDÉLY MEGADVA" választ megvárva léphetünk csak be. Legyünk mindig figyelmesek és udvariasak a társainkkal a lovardában, vigyázzunk a nálunk kevesebb tapasztalattal rendelkező lovasokra, segítsük őket mindenben. Legyünk tekintettel a többi lovasra bármilyen munkát végzünk is. Ugrálós lovat ne futószárazzunk tapasztalatlan lovasok közelében. Ne karámozzuk lovunkat ha ez zavarja a többi lovast.

Lovagláskor jobb kezek találkoznak szembejövő lovas esetében , ha mindkettő azonos jármódban halad. Körön lovaglók a belső patanyomon haladnak, a többieket kívül engedik. Ugró lovasok a lovarda belső részét használják, a többiek a külső patanyomon haladnak.

Lóról való esés esetén ügyelni kell arra, hogy minél messzebb kerüljünk a lótól.

Lovaglás előtt a lóápoláshoz használt keféket, rongyokat tegyük vissza a helyére, ugyanez vonatkozik a lovaglás után levett nyeregre és kantárra. A zablát használat után mindig mossuk le. Patamosó használata után azt mindig takarítsuk össze, főként ha a ló trágyázott, ill. patáját ott tisztítottuk ki.

A klubhelyiséget bárki használhatja, annak tisztaságára és a rendre ügyelni kell. Az előlhagyott tárgyakért a lovarda felelősséget nem vállal.

Futószárazni az arra kijelölt helyen lehet, ha az foglalt a pályát is lehet használni, természetesen az ott lovaglók beleegyezésével és zavarásuk nélkül.

Bérlótartókra vonatkozó szabályok

A bértartási szerződés megkötésekor át kell adni a lóútlevél másolatát a tulajdonjog és a ló megfelelő egészségi állapotának igazolása céljából. A bértartónak meg kell adnia saját telefonszámát, esetleg más elérhetőségét. Amennyiben nem a lovarda állatorvosát bízza meg a különböző állatorvosi feladatokkal. úgy a saját állatorvosának telefonszámát vagy más elérhetőségét. Takarmányozással kapcsolatos kérdésekben minden esetben egyeztetni kell a lovarda vezetőjével. Egyénileg senki nem adhat zabot illetve szénát a lónak. Ha a tulajdonoson kívül más is lovagolhatja a lovát azt jelezni kell a lovarda vezetőjének.

Lószállítás

Mindenkinek kötelező bejelenteni ha elszállítja a lovát, dátum, hely és időtartam megjelölésével. Lószállítás esetén a fel-le pakoláshoz olyan helyet használjunk ahol ezzel senkit nem zavarunk, problémásabb lovak esetében mindig kérjünk segítséget. A lószállítás időpontját úgy válasszuk meg, hogy azzal senkit ne zavarjunk meg.

Tereplovaglás

A tereplovaglás kifejezetten veszélyes lovaglási mód, ahol a lovak számára mindenféle "ijesztő" dolgok történnek pl: kutyákat sétáltatnak, traktorok, motorosok közlekednek, fácánok hirtelen felrepülnek, szarvasok, őzek, vaddisznók hirtelen feltűnnek... stb. Ezért csak és kizárólag tapasztalt és ügyes lovasok vehetik ezt a szolgáltatást igénybe, akik nem félnek a lótól ilyen helyzetekbe, határozott viselkedésre képesek. A lovak váratlan események alkalmával "megugorhatnak, hírtelen elléphetnek, elindulhatnak vágtában, bakolhatnak.stb. Gyermekek tereplovaglásához a kobak viselésén kívül a védőmellény használata is kötelező.

Lovak néhány fontos tulajdonsága, melyeket figyelembe kell venni

A lovaglás, a lóval való bánásmód bizonyos kockázatokkal jár, a lovaglás veszélyes üzem, ahhoz, hogy a fokozott elvárásoknak megfeleljünk fontos hogy betartsuk a szabályokat és tartsuk is be őket. Ha valamiben nem vagyunk biztosak ne szégyelljünk segítséget kérni az oktatótól ill. a tapasztaltabb lovasoktól. A ló csordaállat, szüksége van társaságra, egyedül általában nyugtalanabbak, jobban figyelnek a külvilág ingereire, keresik társaikat. Másik ló társaságában érzi magát biztonságban. Mivel csordaállat egymás között kialakítanak egy rangsort is, melyet többnyire erőszakmentesen alakítanak ki egymás között. Ebben a rangsorban az embernek mindig első helyen kell állnia, melynek kialakítása ne erőszakkal (mert az újabb erőszakot szül), hanem határozott, nyugodt fellépéssel és következetes bánásmóddal történjen.

A ló menekülő állat , kitűnőek az érzékszervei, nagyon jó a megfigyelőképességük, ezért általában a lovasnál előbb vesznek észre dolgokat. A vadon élő lovak egyetlen hatékony fegyvere a ragadozókkal szemben a menekülés, ebből adódik, hogy a megijesztett ló első reakciója a menekülés. Ezért nem szeretik a számukra szűk helyeket, ha ilyen helyre kerülnek és onnan menekülnek nem törődnek az emberrel. Kérjük, hogy a lovak közelében mindig kerüljük a hirtelen mozdulatokat, a ló felé mindig nyugodtan és határozottan közelítsünk, lehetőleg ne egyenesen szemből, hanem mindig egy kicsit oldalról. Az istállóban is mindig nyugodt, határozott szavakkal hívjuk fel magunkra a figyelmet és csak akkor menjünk be hozzá ha már észre vett bennünket. FIGYELJÜK A LÓ REAKCIÓIT. A hátracsapott fül általában harapásra figyelmeztet. Ilyenkor is mindig nyugodtan és határozottan viselkedjünk. A ló által érzékelt félelem (amit minden esetben megérez) csak fokozza balesetveszélyes reakcióit. Nem szabad kapkodni ,határozottan, nyugodtan, csendesen kell viselkedni. Soha ne kerüljünk hirtelen a ló háta mögé, mert ijedtében kirúghat, főleg boxban ahol nem tud menekülni. Ha hátulról közelítünk mindig hangosan kell szólítani (nem a neve a lényeg, hanem az hogy észrevett minket). Minden lónak külön egyénisége van, melyet igyekezzünk kiismerni és a velük való bánásmódot ennek megfelelően kialakítani. Igénylik és meghálálják a szeretetet, a törődést, durva, goromba bánásmód esetén hamar elvadulnak. Lényeges, hogy a ló számára mindig egyértelműek legyenek a lovas elvárásai, kívánságai, mozdulatai. FONTOS A VELÜK VALÓ FOGLALKOZÁS SORÁN A TÜRELEM ÉS A KÖVETKEZETESSÉG.

Lovardai közlekedés egyéb fontos szabályai

A pályák bizonyos részein a lovak figyelmét elvonó dolgok lehetnek, pl mozgó autó, traktor, ezek zaja, mozgása, szomszédos területeken folyó munkálatok, munkagépek zaja. A lovak könnyen "felhúzzák" egymást, ilyenkor nagyobb távolságot kell tartani, az ijedező lovakra nagyobb figyelmet kell fordítani. Ne csak magunkkal legyünk elfoglalva, hanem mindig figyeljük a többieket is, ügyeljünk egymásra, különös tekintettel a kezdő lovasokra, legyünk előzékenyek a többi lovassal szemben.

A lovardai KRESZ szerint a jobb kezek találkoznak egymással szemben való haladás esetén, a körülkerített pályán a gyorsabban haladóknak kell kívül helyet adni, míg a lassabb jármódban lovaglók egy patanyommal beljebb tartanak. Lovagoljunk szabályos patanyom figurákat, ezáltal a többi lovas számára is kiszámíthatóbbak vagyunk. Az ugró lovasoknak mindig elsőbbségük van.

A lovaglás kockázatai

A lóról való esés reális kockázata a lovaglásnak. Rettegni azonban nem kell, az eséseknek csak nagyon ki százaléka végződik sérüléssel. Elkerülésének legegyszerűbb módja, ha feltétel nélkül megfogadjuk az oktató tanácsait. Az esés csökkenthető a biztonságos, fix ülés elsajátításával, a ló idegességét kiváltó okok elkerülésével. Eséskor fontos a ló elengedése, lábunkat soha ne tartsuk tövig a kengyelben (ez az egyik leg balesetveszélyesebb és leg helytelenebb ülés). A helyes és szabályos, ezáltal leg biztonságosabb ülést csak az oktató állandó jelenléte és instrukciói által lehet megtanulni. Kezdő lovas számára az ülj fel a lóra és irány a terep elfogadhatatlan viselkedés egy korrekt lovarda számára. Ezeket a helyeket, lovardákat lehetőleg messze ívben kerüljük. A helyes ülés elsajátításának ideje nagymértékben függ a lovas személyiségétől, határozottabbak , heti 2-3 alkalommal lovaglók biztonságosabban tudják elsajátítani. Fontos a rendszeresség, a gyakorlás, amely általában minden sportág alapja. A lóval való bukás ritka dolog, leginkább ugrásnál fordul elő, ilyenkor közvetlen cél, hogy minél gyorsabban, minél messzebb kerüljünk a lótól. A FEJSÉRÜLÉSEK ELKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN MINDIG HORDJUNK KOBAKOT, ajánlott még a védőmellény használata, mely gyermekek esetében tereplovagláskor szintén kötelező.

 

© 2017. Dozmatlovarda.hu. Minden jog fenntartva.